2012. szeptember 7., péntek

Elemzés (2012-09-07)


GBP/USD: Bár a fontban ritkán látok jó lehetőségeket az utóbbi időszakban, azért a mai, londoni nyitásra bekattant vétel (zöld nyíl) kihagyhatatlan volt. Az 1,5941-es, több-érintős szint (kék vonal, rózsaszín mezőkkel) fölé helyezett pozícióm szépen elindult, de sajnos megtorpant a tp szintem előtt, s így csak +0,7RR-t realizáltam - kézi zárás. A nap további részében nem kereskedtem, mert a délutáni NFP (amerikai, mezőgazdaságon kívüli  munkanélküliségi adat) előtt már nem szerettem volna piacra lépni. A hír előtt közvetlenül raktam egy sell ordert aranyra, mert jobb adatra spekuláltam, mint az előrejelzés (123ezer fő), de hatalmas fordulatként rosszabb, 96ezres adat jött ki, ami fellökte az árfolyamot 30 dollárral. Így érintetlen maradt a megbízásom.


2012. szeptember 6., csütörtök

Elemzés (2012-09-06)


XAU/USD: Az arany meglepő képpel fogadott ma reggel: nem csak átlépte a "mágikus" 1700-at, de stabilan kitartva haladt felfelé, egészen 1714-ig (korábbi napos szint)... Ez a nagy ralli az ECB kötvényvásárlási hírének volt köszönhető, és persze annak is, hogy az árfolyam pont két nagyobb szint között függött technikailag, és a napos charton is felfelé tendált már egy ideje.(előzmény:aug 22. - napos elemzésem) A kora délutáni hírek is kellően megkavarták a képet: az amerikai (adp n-f) munkanélküliségi adat jobb lett a vártnál (201k, ettől le is zuhant az árfolyam 17dollárt), az ECB nem változtatott a alapkamaton (0,75%) és a Draghi beszéd is rosszabb eurózóna kilátásokról számolt be (eur/usd 70pipet esett a hírre). Sajnos semmilyen nekem megfelelő alakzat nem alakult ki ezek előtt és után, így mára "munkanélküli" maradtam:)

Továbbá hazai vonatkozású hír is akadt ma: a kormány nem fogadta el az IMF feltételeit az újabb hitelfelvétellel kapcsolatosan, s erre a forint erős gyengülésbe kezdett (USD/HUF 225-ről 230 ft-ra, EUR/HUF: 284-ről 289,5 ft-ra)


2012. szeptember 5., szerda

Elemzés (2012-09-05)

XAU/USD: Az aranyon a tegnap behúzott szint volt ma is a kiinduló pont, azzal a különbséggel, hogy maximálisan a letörésre spekuláltam. A pozícióm (piros nyíl) el is indult 1690-nél és viccesen, 1 dollárra fordult a takeprofit szintemtől, mert 11óra körül a német pénzügyminiszternek épp random beszélhetnékje volt (kiállt az euro ereje mellett), ami felrúgta a piaci forgatókönyveket, és minden short vad longokká változott. Erre rádobott egy lapáttal, hogy a német kötvények is jól fogytak. (Ma igaz volt a mondás: "Funda ellen nincs megoldás") A +0,7RR-ből visszafordult kereskedésemet ennek okán kénytelen voltam átértékelni a megváltozott piaci körülmények miatt, és amikor harmadszor is visszatért a belépési vonalamhoz (2,5 óra alatt), akkor kiszálltam belőle (kék kör, -0,2RR) Amint az látszik az ezt követő mozgásból, nem volt hiábavaló döntés.


2012. szeptember 4., kedd

Elemzés (2012-09-04)


EUR/USD: A péntekihez nagyon hasonló (csak azzal ellentétes), szép szinttörést (kék vonal) ma sem tudtam kihagyni eurodolláron, pláne, hogy egy komoly trendvonalat (piros vonal) is alázárt. A 2595-nél (piros háromszög) bekattant eladás nem sokat volt mínuszban, és a szűk stopnak (kék mező-duplaszúrással) köszönhetően hamar takeprofitba (kézi) is ment (sárga mező). Igazából, 2560-ig kellett volna kitartanom, ami a következő, korábbi emelkedésben kialakult lépcső lett volna, de úgy gondoltam, hogy bő 1:1RR (1,2) is szép teljesítmény egy hír nélküli mozgásban.



XAU/USD: Jól megviccelt az arany a mai napon. Az euróval majdnem egyidőben benyílt - a tegnapihoz hasonló - in-out megbízás mindkét fele, ahogy az árfolyam átment a többérintős szintemen (1690, kék vonal), magyarul behedgeltem a két megbízás közötti veszteséget. Ennek a matematikai esélye persze tiszta volt számomra, hisz az in-out megbízásnak pont az a lényege, hogy erős szinteknél, szűk stopokkal és nagyobb takeprofitokkal játékban tartsuk magunkat, felkészülve mindkét lehetőségre, és amikor az egyik oldal kihullik, a másik profitja azt bőven fedezi, - bár a sorrend nem mindegy. (Jelen esetben 1:2 volt a stop-tp arány, short fő-irányra spekulálva). Sajnos a mozgás "sorrendje" a legrosszabb verzióban sült el, így nem volt sok választásom: a shortom 1693-nál törlődött, és amikor a vételem 0-ra fedezte a veszteséget, akkor kézzel kizártam.(kék kör)


2012. szeptember 3., hétfő

Elemzés (2012-09-03)


XAU/USD: Ma nem az óriási mozgások jellemezték a piacokat, de ez várható is volt egy amerikai bankszünnaptól. Az aranyon raktam be egyedül egy in-out megbízást (pink kör), mert annyira erős szintet (5 érintés) épített ki péntektől az árfolyam 1685,4-nél, hogy ugyanakkora esélye volt az áttörésnek, mint a felpattanásnak. Utóbbi be is következett (0,5 dollárral raktam alá ill. fölé a megbízásokat), és alig 2 dollár nyerőben ki is zártam az eredetileg is szűk stopos pozíciót. Bár ez "kis pénz" a normál pozíciókhoz képest, és utólag ránézve akár még 5 dollárt is kereshettem volna, de egy ilyen lagymatag napon ennek is tudtam örülni...