2012. szeptember 14., péntek

Elemzés (2012-09-14)


XAU/USD: A tegnap esti FOMC ülésen végre megszületett a döntés: lesz QE3. Az eszközvásárlás mellett Bernanke kiemelte, hogy az amerikai gazdaság legnagyobb problémája jelenleg a munkanélküliség. A piac hevesen reagált az elhangzó információkra: az arany több mint 40 dollárt ugrott felfelé, az EUR/USD 100 pipet emelkedett...

A mai reggelre szép formációt (érintőpontok rózsaszínnel és kékkel jelölve) épített ki az arany a 1772-76-os sáv közé (zöld vonalak). A trendvonalat (piros vonal) már korábban letörte az árfolyam, de az eladásom csak akkor aktiválódott, amikor a támasz is letört (lila nyíl). A profitkivételemet a korábbi szinthez raktam (sárga vonal, kék körrel), fél dollárral magasabbra. Így csak +0,8RR-t realizáltam az 1 helyett, de ez így is mintaszerű mozgás volt. Látható, hogy szépen fordult is onnan az árfolyam. (akár longolni is lehetett volna onnan, kicsit sajnáltam is, hogy kihagytam ezt az "ellenpozit").




2012. szeptember 13., csütörtök

Elemzés (2012-09-13)


XAU/USD: FOMC nap. Mivel este (cet 20:15) bejelenthetik a QE3 csomagot az USA-ban, a mozgások elég határozatlanok voltak a mai nap. Kis pluszt így is sikerült kicsípni az arany mozgásából, amikor a hatszorosan (zöld vonal) érintett 1732-es szint feltört, és a vételi megbízásom aktiválódott (zöld nyíl). Bár a mozgás volatilis volt, végül mégsem érte el a takeprofitomat; ezért a második szálkás gyertya után úgy döntöttem, hogy nem kockáztatom be a futó nyereségemet a PPI és munkanélküliségi hírekbe (cet 14:30): s így behúztam a stopomat a második tüske aljára (kék kör). Az adatok (jobb produkciós index és rosszabb foglalkoztatottság)  lecsapták az árfolyamot, így a kereskedésem is lezárult. (+0,6RR-t realizáltam)


2012. szeptember 12., szerda

Elemzés (2012-09-12)


EUR/USD: Fordított nap volt ma számomra az általam figyelt piacokon, méghozzá azért, mert hiába voltak nagyon komoly hírek rögtön reggeltől kezdve, nem alakult ki szabályaimnak megfelelő formáció. A londoni nyitást követően eredetileg sem szerettem volna pozíciót nyitni a Német Alkotménybíróság döntéséig, mert kiszámíthatatlan csapkodást vártam. A hír - nevezetesen, hogy a német állam továbbra is részt vesz az európai válságkezelő rendszerben (ESM), de ennek mértékét 190mrd eurónál húzták meg - le is lökte az EUR/USD árfolyamát először 50 pippel, majd pár perccel később már felfelé haladt a chart, megcélozva a 2900-2930-as régiót. (Az arany is hasonlóan mozgott: leszúrt 1733-ra, majd negyed óra múlva már 1746-nál tetőzött.)



Eközben az USA-ban minden szem - már aki épp ébren volt - a Facebook és az Apple grafikonjain csüngött. A Facebook végre erősödni tudott (+6%) Zuckerberg bejelentésére, miszerint a cége a webes fejlesztéseken túl a táblagépek felé orientálódik a jövőben. Az Applenek pedig az új iPhone (5) bejelentése jutott mára, ami nem csak nekik, hanem az össz-amerikai GDP-nek is fontos tényezője lehet.


GBP/USD kitekintés: A kábel napos chartján fontos érték felé közelít az árfolyam (rózsaszín terület). A 6180 környékén húzódó, április óta húzható trendvonal (piros vonal) került elérhető közelségbe a napokban, s ez biztosan megállítja majd a long-mozgást egy időre. Persze ez csak technikailag igaz, mert a holnapi FOMC ülés sok forgatókönyvet átírhat.


2012. szeptember 11., kedd

Elemzés (2012-09-11)


XAU/USD: Ma türelemjáték volt az arany-vételem. A 1732,1 (zöld vonal) felett benyílt megbízás (zöld nyíl) több mint 3 órát hezitált, mire megindult az amerikai, 14:30-as trade-balance hírre felfelé. Innen már elég volt a lendület, hogy elérje a délelőtt kijelölt profit-szintemet (kék kör). (Ha nem lett volna a hír, biztos kinyomom kézzel, 0-ban a 3. próba után.)


2012. szeptember 10., hétfő

Elemzés (2012-09-10)


XAU/USD: Erős péntek után nem számoltam komoly mozgással a mai napra, pláne, hogy piacrengető hír nem is szerepelt az ütemtervben. Az arany mai szintjét 1733,5-re (pink vonal) tettem, mert az ázsiai időszak alatt többször is innen fordult az árfolyam, majd reggel is csak pár centtel szúrta túl. Amikor a londoni nyitás után is megérintette a vonalat, egy vétellel szálltam (kék kör) piacra, azonban annyira nem ment a pozíció erővel, hogy egy óra várakozás után kis mínuszban kitettem. Innen már nem bíztam a piac volatilitásban, és ritka szűk stopot vettem fel (alig 2 dollárt, utolsó pullback) az eladási pozíciómra (zöld nyíl), amit kézzel nyitottam be a letörési gyertya után. Ez hamar bele is futott az 1:1-nél csak kicsit nagyobb takeprofitomba, de én ezt is megbecsültem, mert egy ilyen lagymatag napon ez is jónak számít.